Homo Sapiens++

Jag har just tittat klart på den sista delen i ’The Brief History of Humankind’. Det är lite sorgligt eftersom den var väldigt bra. Dr Harari säger på slutet (igen) att kursen inte är SANNINGEN utan ett tänkbart scenario men dess egentliga mål är att få oss deltagare att tänka i nya banor och reflektera över historien och hur det har blivit som det är och vad som ligger framför oss. Något han lyckades bra med när det gäller mig åtminstone…

Idag har vi teknik för att förbättra oss själva, alltifrån manipulering av våra gener via tekniska reservdelar som cyborgs ala RoboCob till helt nya tekniska lösningar för tex en ’mänsklig’ hjärna. Det pågår tex ett projekt som fått ofantliga 1 miljard Euro från EU för att utveckla en hjärna i icke biologisk miljö (en sorts dator alltså). Den tekniska utvecklingen går inte att stoppa men vi kan kanske påverka vilken riktning den tar och ’bioethics’ är något som blir mer och mer viktigt. Kanske närmar vi oss också ’Singularity’, en punkt där den artificiella intelligensen är större än vår egen och vi som art blir något annat. Vissa forskare tror att detta kommer att hända snart, redan runt 2050 och det är faktiskt en ganska skrämmande tanke.

Första steget för att påverka är som vanligt att bli medveten om det man ska påverka och det lyckades som sagt kursen bra med.

harari-17

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-spam image

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.