HolkCam3 – 2018

2018-01-13:

Idag har jag skurat rent förra årets holk ordentligt (den var ju urstädad för länge sedan)  och fick igång en Raspberry Pi 3 med koden från förra året. Det funkade nästan direkt men först var jag tvungen att byta kretskort då den gamla ’pien’ verkade ha en trasig kamera-port. Tydligen inte helt ovanligt enligt forumen.

När holken torkat ska jag uppdatera den lite grann med bland annat markeringar på insidan och ett fräst spår för en ny temp-sensor.

Jag gick också igenom listan ovan och ändrade ambitionsnivån lite (strök några punkter).

2018-01-14:

Nu har jag fortsatt med uppgraderingarna av själva holken. Det blir den mest tekniskt avancerade fågelholk jag byggt hittills…

Jag började med att märka upp höjden från insidan av golvet och sedan sätta fast spännband på insidan som ska vara uppsättningsanordningen. Sedan har jag borrat hål och satt dit givare för temperatur utanför holken och inuti i botten av holken. Den givare jag hade förra året som mätte temperatur och luftfuktighet under taket kommer att få vara kvar.

Holken nya baksida med spännband för uppsättning och tempgivare, sladdar etc

Den nya baksidan från insidan med markeringar, spännband och tempgivare.

Holken halvt ihopsatt. Nästa steg blir att fixa kopplingsboxen för de nya temperaturgivarna.

Kamera hårdvaran från förra året som jag tänkte återanvända men behöver ju uppdatera den lite så det passar de nya tempgivarna tex.

2018-02-10:

Holken är nu ihopsatt på riktigt och bättringsmålad. Jag har också fixat en kopplingsdosa som ska sitta på vårat trappräcke så att strömförsörjningen blir lite mer ’på riktigt’. Holken kommer nog att dela strömförsörjning med bland annat en temperaturgivare och en lysdiods-strip.

Sensorer, ir-dioder och kamera är också anslutna och mjukvaran är lite uppdaterad och publicerad på Github. Så fort jag hinner kommer jag att sätta ihop alltihopa på riktigt och provköra.

2018-03-25

Holken är nu uppsatt och kabeldragning etc fixad. Liveström finns som förra året på denna adress: http://sundback.ddns.net

Projektet är inte helt klart då jag vill få till videoströmning från fil också. Nu måste man ladda ner filerna från hemsidan om man vill titta. En annan sak jag skulle vilja få till är bättre filtrering/urval av vilka filmer som är intressanta.

På denna adress publiceras utvalda filmer: https://www.youtube.com/playlist?list=PLV_h32w58P6RqVj_bv-gp7MivZIyKaHpq