Geocaching

Geocaching är en härlig fritidssysselsättning som kombinerar två av mina stora intressen: friluftsliv och nördiga teknikprylar. Det är en sorts orientering där man gömmer saker, oftast en lite plastburk med några bytessaker och en loggbok. När burken väl är gömd publicerar man GPS-koordinaterna på geocaching.com och andra likasinnade kan springa ut och leta efter den. Gömmor finns överallt, det finns flera tusen i Sverige och det blir fler hela tiden. För att utöva geocaching behövs någon forma av GPS-mottagare och en internetuppkoppling. Jag använder mer och mer min ’smartphone’ och appen c:geo men är jag ute på riktiga äventyr så har jag en Garmin e-trex som tål lite tuffare tag.

Man har också nytta av program för hantering av koordinater och kartor. Två riktigt bra program är GSAK för hantering av koordinater/gömmor och GPS Utility för hantering av kartor. Jag använder ofta Lantmäteriets Terängkarta som jag skannar in och riktar/skalar i GPS-Utility. Sen kan jag skriva ut kartblad med gömmor eller rutter inritade. Det fungerar också utmärkt för tex fjällvandring mm. Kartorna i appen c:geo är också rätt ok men har inte samma detaljer som terrängkartan.

Rekognoscering för mina geocaching-rundor gör jag nu oftast direkt med c:geo eller via kartfunktionen geocaching.com.

Förutom att vara kul är geocaching också ett utmärkt sätt att få en anledning att gå ut i naturen till platser som man inte besökt tidigare.

tcwashere.jpg

Jag geocachar under namnet ’teddyCool’ som också är min ’avatar’ på geocaching.com.
tC är en gul liten nalle med skinnjacka som oftast är med på geocaching-rundorna och villigt låter sig fotograferas med dom burkar som hittas.

Profile for teddyCool

Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-spam image

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.