CamDevice steg 1

Jag har knåpat vidare med kameramodulen till mitt ’övervaknings’ system. Nu används accelerometern för att veta hur kameran är vänd och sedan rotera bildströmmen rätt. Det går alltså att placera kamera godtyckligt och ändå få bilden rättvänd. Nästa steg är att få igång kompassen och kunna se åt vilket håll kamera tittar. Detta blir nog svårare då den behöver kalibreras på något sätt och dessutom ta hänsyn till hur kameran är roterad. Jag får börja med att läsa databladet och googla exempelkod…

Kameran använder opencv för att skapa bilderna till strömmen så nu är det ’bara’ att lägga till  tolkningar av konturer, rörelser etc. Just nu är kameran byggd med en raspberry pi B+ som ger en framerate på ca 5 i 640×480 utan bildbehandling eller optimeringar. Den lär ju sjunka ytterligare så fort jag lägger till olika bildbehandlingar men det går säkert att effektivisera lite också.Jag har lite ideer om att använda tex LCM eller någon annan teknik för att parallellisera bildhämtandet och bildbehandingen. Annars finns det ju raspberry pi 2 eller 3 att ta till. Allt beror av hur jag kommer att göra resten av systemet. Var ska tex bildströmmen utvärderas?

camdevice1

Kameran med bildströmmen i bakgrunden. Den gröna dioden indikerar att programmet är igång och den gula att bildströmmen skickas ut på nätverket.

camdevice2

Kameran är vänd upp och ner men bildströmmen är rätt roterad ändå. Roteringen fungerar om kamera vänds i steg om ca 90 grader. Däremot roterar jag inte bilden om kameran tittar uppåt eller nedåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-spam image

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.