Söndag

Söndag betyder ny lektion i mooc kursen ’Brief history of humankind’. Denna gång handlar det om den industriella revolutionen och som vanligt är det jätteintressant.

Just nu läser jag Jared Diamonds bok ’Guns, Germs and Steel’ och hittade en TV-serie  från National Geographic i tre delar som bygger på boken. Del 1 såg jag igår och ska nog titta på de andra två så småningom. Även här är ämnet människans historia och framförallt utvecklingen av civilisationerna.

I juli 1972 kom författaren gående längs en strand på Nya Guinea, som han då besökte i egenskap av biolog och intresserad av fåglarnas evolution. Här mötte han Yali, en lokalpolitiker med stark personlig utstrålning. De var på väg åt samma håll och gjorde sällskap en timme under oavvbrutet samspråk. Samtalet började med ett ämne som då sysselsatte alla papuaner, nämligen de snabba politiska förändringarna i området, och fortsatta i allt vidare cirklar. En av Yalis frågor stannade kvar i Diamonds medvetande och krävde ett svar, som blev den här boken. ”Hur kommer det sig att ni vita har framställt så mycket cargo och tagit med det till Nya Guinea, medan vi svarta har så lite eget cargo?”  Man kan omformulera frågan om den moderna världens ojämlikhet så här: Varför har människans utvecklingstakt varit så ojämn på de olika kontinenterna? Diamonds svar blir en resa genom 13 000 år av mänsklig utveckling. Ämnen som avhandlas under resans gång är alltifrån matproduktionens uppkomst och spridning till skrivkonstens och teknikens utveckling.

[youtube cLJfZOyFpZo]

Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture.
Anti-spam image

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.